M2_Scorpionul si Broasca

M2_Scorpionul si Broasca_

Sa ne reamintim o fabula foarte cunoscuta, Scorpionul si broasca.
Aceasta fabula vorbeste despre o intalnire, despre una nefericita. Aflati in fata unui rau, scorpionul o roaga pe broasca sa-l ia in spate pentru a-l ajuta sa traverseze. El nu stie sa inoate. Broasca stie ca daca il va ajuta pe scorpion risca sa-si piarda viata. Scorpionul, drept raspuns, ii spune ca argumentul ei nu sta in picioare: ii promite ca n-o va intepa; daca o va intepa si el risca sa moara inecat in mijlocul raului. Convinsa de aceasta explicatie, broasca incuviinteaza si ii permite scorpionului sa se urce in spatele sau. La mijlocul traselui, scorpionul o inteapa pe broasca. Contrariata, aceasta il intreaba care e cauza actiunii sale. Stie ca daca ea se va ineca, aceeasi soarta o va avea si el. Scorpionul raspunde ca pur si simplu nu s-a putut abtine.
Natura sa a fost mai puternica decat promisiunile sale.
#

Odata, un scorpion ruga o broasca testoasa sa-l duca de pe un malul unui rau pe altul. – Si daca ai sa ma intepi? l-a intrebat broasca. E un risc prea mare. – Nu fii proasta, broscuto! N-am sa te intep! a raspuns scorpionul. Asta ar insemna sa mori; ne-am scufunda amandoi si asta n-ar avea nici o noima. Broasca s-a lasat convinsa. La mijlocul raului, scorpionul a intepat-o pe sarmana broasca. In timp ce murea, tragand si scorpionul la fund, ea a apucat sa-l intrebe: – De ce-ai facut-o? Ce sa pricep din asta? – Ah, nu e nimic de priceput, i-a raspuns inainte de a muri scorpionul. Asta e felul meu de a fi si n-am ce-i face.
#

Un scorpion si o broasca testoasa devenisera atit de buni prieteni incit facusera un juramint de a nu se desparti niciodata. Asa ca, atunci cind s-a intimplat ca unul din ei sa trebuiasca sa-si paraseasca meleagurile natale, celalalt i-a promis ca va merge impreuna cu el. Nu au avut multa cale de strabatut si au ajuns in dreptul unui riu larg. Scorpionul era tare necajit. „Vai mie”, a spus el , „tu , prietene , poti sa inoti cu usurinta, dar cum ar putea un biet scorpion ca mine sa treaca peste acest riu?”. „Nu-ti fie teama” , i-a raspuns broasca testoasa, „aseaza-te pe spatele meu mare si eu te voi trece pe celalalt mal teafar si nevatamat”. In citeva clipe, scorpionul s-a instalat pe carapacea spatioasa, iar broasca testoasa a intrat in apa si a inceput sa inoate. Cind a ajuns la jumatatea riului, ea a auzit cu surprindere o bataie usoara in carapacea ei si l-a intrebat pe scorpion ce se intimpla. „Ce sa se intimple?” , i-a raspuns scorpionul , „Imi ascut acul ca sa vad daca pot sa-ti strapung carapacea tare”. „Prieten nerecunoscator”, i-a reprosat broasca testoasa, „Am totusi atit puterea de a te salva, cit si pe cea de a-ti da ce meriti”. si, fara sa mai stea pe ginduri, broasca testoasa s-a scufundat sub apa, lasindu-l pe scorpion in mijlocul valurilor.

#
LINK_METAFORE