GURA ADEVARULUI – BOCCA DELLA VERITA

– GURA ADEVARULUI – BOCCA DELLA VERITA –

#
Italia, Roma, Piazza della Bocca della Verita
Santa Maria in Cosmedin
Sculptura Bocca della Verita din Roma, Italia

La Bocca della Verita – Gura Adevarului – este o fata de om sculptata in marmura si se afla in porticul bisericii Santa Maria in Cosmedin din Roma, Italia. Sculptura este considerata a fi parte dintr-o fantana antica din secolul I, cu toate ca exista si ipoteza ca figura ar reprezenta un capac de canal infatisand un zeu pagan, probabil Oceanus. Cei mai multi dintre locuitorii Romei cred ca “Bocca” il infatiseaza pe zeul antic al raului Tibru. Caracteristica cea mai cunoscuta a sculpturii este rolul sau de detector de minciuni. Incepand din Evul Mediu, se credea ca daca cineva spune o minciuna cu mana in gura sculpturii, aceasta ar fi muscat. Lucrarea a fost inserata in porticul bisericii Santa Maria in Cosmedin in secolul al XVII-lea.

#

“La Bocca della Verita” (in romana Gura Adevarului) este un monument care infatiseaza fata unui om, monument plasat langa Biserica Sfintei Maria din Roma. A aparut in filmul Roman Holiday din 1953, cu Audrey Hepburn. In secolul al XVII-lea “Gura Adevarului” avea rol de “detector de minciuni”. Astfel, se spunea ca celor care bagau mana in “Gura Adevarului” si spuneau o minciuna li se taia membrul. Preotii puneau uneori aici scorpioni pentru a perpetua legenda care spune ca daca pui mâna dreaptã inauntru si spui o minciuna o sa te alegi cu mana rupta sau taiata.
Biserica Santa Maria in Cosmedin a fost construita in secolul 6 peste ruinele Templului Herculis Pompeiani, biserica a fost restaurata substantial intre anii 1184 – 1124, iar in anul 1718 a fost integrata in stilul Baroc. Cu toate acestea, elementele baroce au fost inlaturate odata cu restaurarea care a avut loc la sfarsitul secolului 19. Gazduieste sculptura Bocca della Verita.

#

Bocca della Verita – Gura Adevarului – are si o legenda in spatele ei.
Toata lumea stie ca aceasta fata barbateasca de marmura tinea loc de detector al minciunilor.
Oricine baga mana in gura acestuia si mintea, i se taia mana dintr-o lovitura.
Se mai spune ca in Evul Mediu in spatele acestei fete a fost asezat un calau care chiar taia mana in caz de minciuna.
Legenda are legatura cu o femeie de vita nobila care a fost acuzata de adulter de catre sotul ei.
In timp ce se indrepta catre judecata, din multime iese un tanar si incepe sa o sarute.
Acesta se justifica zicand ca nu a rezistat sa aduca un ultim tribut un femei care cu siguranta este inocenta.
Femeia a bagat mana in gura de marmura si a jurat femeieste:
,, Jur ca niciun barbat, in afara de sotul meu si acest tanar, nu m-a mai atins vreodata.
Dupa acest eveniment a fost declarata nevinovata pentru ca mana nu i-a fost taiata.
Este un exemplu inteligent de viclenie feminina si de munca in echipa din partea unei femei care a fost saruta in fata multimii de catre amantul ei. Daca ar fi fost examinata cu poligraful modern, stratagema doamnei infidele nu ar fi mascat infidelitatea fata de sotul sau.

#

Bocca della Verita – Gura Adevarului – a devenita celebra datorita aparitiei in pelicula „Vacanta romana” , cu Audrey Hepburn si Gregory Peck. Acum Bocca della Verita – Gura Adevarului – atrage turisti din toate colturile planetei, astfel ca zilnic in fata bisericii Santa Maria in Cosmedin poti vedea zeci de persoane stand la coada pentru a se fotografia cu mana in Gura Adevarului.

Originea lucrarii este invaluita in mister. Daca unii pretind ca ar fi o bucata dintr-o fantana romana din secolul I, altii sustin ca n-ar fi decat un capac de canal – vechi, insa, de 2000 de ani. Specialistii nu reusesc sa se puna de acord nici in ce priveste fiinta pe care o reprezinta. Astfel, in vreme unii cred ca este Oceanus, altii inclina sa creada ca este reprezentarea antica a zeului raului Tibru. Ce este cert e faptul ca, din secolul XVII, Bocca della Verita strajuieste intrarea in cea mai veche biserica din Roma, care gazduieste de asemenea un craniu atribuit Sfantului Valentin, dar si o bucata dintr-un mozaic provenind din vechea Basilica Sf. Petru.

Reprezentari similare puteti gasi in mai multe locuri din Roma. Una dintre ele chiar intr-una din curtile Vaticanului, o alta – langa Gradina cu portocali, aflata in apropierea Pietei Cavalerilor de Malta.

#

Stiati ca Bocca della Verita are un diametru de 1,6 metri si o greutate de 1.300 de kilograme?

 

F1_Gura Adevarului_Bocca della verita_

F2_Gura Adevarului_Bocca della verita_F3_Gura Adevarului_Bocca della verita_F4_Biserica Sfanta Maria din Cosmedin_Roma_Italia_F5_Biserica Sfanta Maria din Cosmedin_Roma_Italia_

Scena “Bocca della Verita” – “Gura Adevarului”
din pelicula „Vacanta romana”,
cu Audrey Hepburn si Gregory Peck,
de Roman Holiday din 1953.
#